Tudományos Diákkör

Az Európai Köz-és Magánjogi Tanszék TDK-ja keretében mentoroktatói előadás az Európai Unió többnyelvűségének dilemmáiról

Március 29-án (pénteken) 8:00-tól a Ludovika Főépület III. előadójában az Európai Köz-és Magánjogi Tanszék TDK-ja keretében Villányi József az Európai Parlament Magyar Fordítói Osztályának vezetője tartja meg mentoroktatói bemutatkozó előadását az EU többnyelvűségének dilemmáiról.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni itt lehet.

 

Az Európai Köz-és Magánjogi Tanszék TDK-ja látogatást szervez a Köztársasági Elnöki Hivatalba

Március 26-án 16:00-tól az Európai Köz-és Magánjogi Tanszék TDK-ja látogatást szervez a Köztársasági Elnöki Hivataba.

Találkozó: 15:40-kor a Dísz téren a Korona Kávéház előtt.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni az alábbi adatok megküldésével lehet:

  • név
  • szak/évfolyam
  • személyi igazolvány száma

A regisztrációt Szűcs Anikó Edit tanárnőnek kell jelezni az adatok megküldésével a szucs.aniko.edit@uni-nke.hu e-mail-címre. Jelentkezési határidő: 2019.02.28. 17:00 (Maximum 30 fő jelentkezését tudjuk fogadni.)

 

Az Európai Ügyészség magyar bevezetésének dilemmája

2018. november 13-án az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Tudományos Diákköre megtartotta idei első vitaszimulációs programját, amelynek témája egy igen aktuális kérdéskör, az Európai Ügyészség magyar bevezetésének dilemmája volt. A tételmondatban az az állítás került megfogalmazásra, hogy Magyarország számára a kodifikációs folyamatok során felvetett mindhárom ügyészségi modell egyaránt megfelelő lenne. Két-két fős csapatok mérkőztek meg egymással, a Karl Popper-féle disputamodell szabályainak keretein belül. Miután elhangoztak a tézisek és az érvek, a csapatok feltehettek egymásnak kérdéseket, hogy rávilágítsanak ellenfelük érvelésének gyengeségeire, vagy éppen saját érveik erősségére, majd a vita záró etapjában a közönség számára is nyitott volt a lehetőség, hogy kérdezhessen a csapattagoktól.

A Diákkör igyekezett hasznos, egyben szórakoztató programot biztosítani az európai ügyek iránt érdeklődő hallgatók számára, mely során a tudást a vitaszimuláció formájában adjuk át, amelyet a hallgatók részéről élénk érdeklődést váltott ki. Ilyen és ehhez hasonló programokkal, vitákkal, szimulációs gyakorlatokkal várja az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék Diákköre a motivált és kíváncsi fiatalokat a 2018/19-es tanév tavaszi szemeszterében is.

 

Cseh Zsuzsanna előadása

A Nemzetközi- és Európa Tanulmányok Kar Európai Köz- és Magánjogi Tanszéke 2018. február 12-én tartotta első tavaszi TDK rendezvényét. Az Európai Jogi Vitakör tantárgy keretein belül tartott előadáson a NKE NETK és az ÁKK hallgatói is magas számban vettek részt. A kurzus első előadását Cseh Zsuzsanna, a Miniszterelnökség COREPER szakértője tartotta, aki az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi intézményének bemutatása mellett személyes tapasztalatairól is beszélt. A hallgatók betekintést nyerhettek a soros elnökség mindennapi működésébe. Bemutatta a bolgár soros elnökség által 2018 első felében prioritásként kezelt kérdésköreit, valamint munkája mindennnapi kihívásairól is beszélt. Az előadást követően a hallagtók több kérdést is feltettek és közvetlen beszélgatés folyt a soros elnökség dilemmáiról.

 

Fordított workshop

Az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék 2017. november 7.-én fordított workshop-ot tartott.

Ennek keretében a Nemzetközi- és Európai Tanulmányok Kar három hallgatója mutatta be 15 perces előadások keretében az európai polgári kezdeményezések gyakorlatát és a bérunió témáját.

Mindhárom hallgató más-más szempontból (jogi, gazdasági, társadalompolitikai) közelítette meg a bérunióról szóló polgári kezdeményezés lehetséges előnyeit és hátrányait, a megvalósuláshoz szükséges feltételeket.

Az előadók szívesen fogadták a közönség soraiból érkező kérdéseket, melynek révén a workshop záró részében érdekes és élénk beszélgetés alakult ki a Európai Unió és a belső piac jövőjét illetően

 

Látogatás az Országházban

2017. október 17-én az egyetem hallgatói ellátogattak az Országház Látogatóközpontjába, ahol idegenvezetés mellett ismerkedtek meg az épület történetével. A vezetést követően dr. Haller-Szőke Ágnes, az Igazságügyi Minisztérium Parlamenti Főosztályának vezetője beszélgetett a hallgatókkal és mesélt a főosztályon, illetve az országgyűlésben folyó munkáról.

A látogatást az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék szervezte.