Események, konferenciák

Felhívás: Vegyél részt a NATO Parlamenti Közgyűlésén!

A Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács nemzetközi tanulmányokhoz kapcsolódó szakokon tanuló önkéntes segítőket keres a NATO Parlamenti Közgyűlés tavaszi ülésének megrendezéséhez. Munkájukért cserébe az önkéntesek a különböző programelemek során betekintést kaphatnak a NATO Parlamenti Közgyűlésének munkájába és szakmai konferencián vehetnek részt.

Kiknek ajánljuk?

A Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar valamennyi hallgatójának – és természetesen a társkarok érdeklődő hallgatóinak.

Miért ajánljuk?

A NATO Parlamenti Közgyűlése 1955 óta működik a NATO és a tagállamok parlamenti képviselői közötti erős kapocsként – 2015-ben pedig vezető NATO-tisztségviselők táraságában éppen Budapesten találkoznak a képviselők, ami remek alkalom arra, hogy olyan tehetséges fiatalok is megismerjék munkáját, akik jövőjüket nemzetközi közegben képzelik el.

Mire számíthat egy résztvevő?

A NATO Parlamenti Közgyűlésének napirendjén a nemzetközi biztonságpolitika legaktuálisabb kérdései szerepelnek sokszínű megvilágításban: döntéshozók, szakértők, vezető nemzetközi és nemzeti tisztségviselők körében értesülhetnek a résztvevők a naprakész eseményekről és átfogó folyamatokról.

Hogyan kapcsolódik a NATO Parlamenti Közgyűlés ülése a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karhoz?

A Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács (MIAT) a Magyar Atlanti Tanács (MAT) ifjúsági szervezete, amelynek küldetése, hogy élő kapcsolatot teremtsen a NATO és a magyar társadalom tagjai, elsősorban a fiatalok, egyetemisták között, akik leginkább nyitottak és fogékonyak a biztonságpolitika problémái, a nemzetközi konfliktusok kezelésének kérdései iránt. A NETK munkatársai között többen a MIAT egykori vagy a MAT jelenlegi tagjai, így Varga Gergely és Csiki Tamás, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont védelempolitikai elemzői, akik épp ilyen szakmai kapcsolat nyomán vehettek részt korábban a NATO strasbourg-kehli és chicagói csúcstalálkozóin és számos nemzetközi konferencián. Ez a lehetőség minden hallgatónknak adott!

2015. május 15-18. között Budapest ad otthont a 60. évfordulóját ünneplő NATO Parlamenti Közgyűlés (NATO PA) tavaszi ülésének, melynek apropóján a NATO-tagállamok összesen mintegy 600 főnyi küldöttet delegálnak a tanácskozásra. A NATO PA vezetősége a rendezvény szervezésében és lebonyolításában csakúgy, mint számos szakmai programon való részvétel kapcsán kiemelt szerepet szán a fiataloknak. A budapesti Közgyűlés előkészítése és lebonyolítása során számos feladatot a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács, mint helyi civil szervezet koordinál.

A nagyságrendileg félszáz önkéntest elsősorban a nemzetközi tanulmányokhoz kapcsolódó szakokon tanuló, legalább másodéves BA/BSc szakos, de harminc évnél nem idősebb, angolul legalább középfokú szinten kommunikálni tudó, ambiciózus hallgatók közül választják ki. Jelentkezni angol nyelvű önéletrajzzal és egy 500 szavas – szintén angol nyelvű – esszével lehet, melyben a jelentkező a motivációi mellett gondolatait is megfogalmazza a 2016-os varsói NATO-csúcstalálkozó kapcsán. Ezt követően az így kiválasztott jelentkezők a második forduló során egy angol nyelvű beszélgetésen bizonyíthatják rátermettségüket. A végül kiválasztott önkéntesek egy rövid orientációt követően, május 11-19. között különböző feladatkörökben vesznek részt a NATO PA Közgyűlésének lebonyolításában.

Munkájukért cserébe az önkéntesek – beosztásuk függvényében – a különböző programelemek során betekintést kaphatnak a NATO PA munkájába, valamint a Közgyűlés zárását követően kétnapos szakmai konferencián vehetnek részt, ahol külföldi és hazai gyakorló politikusok, szakemberek osztják meg tudásukat, tapasztalataikat a közönséggel. A jól teljesítő hallgatók a rendezvény zárásaként egy a NATO PA által kiállított szakmai gyakorlati igazolást vehetnek át.

A szakmai önéletrajz és a fogalmazás beküldési határideje: 2015. február 20. (péntek) 12.00 óra, a pályázatokat a hyac.apply@gmail.com e-mail címre lehet küldeni. A szóbeli fordulóra várhatóan 2015. március 2-6. között kerül sor. A jelentkezőknek ezen felül vállalniuk kell, hogy részt vesznek a rendezvény előtti felkészítésen, valamint, hogy várhatóan el tudják látni a rájuk kiszabott feladatot a 2015. május 11-19. közötti időszakban.

További információk: https://www.facebook.com/hungarianyouthatlanticcouncilwww.hyac.hu

 

Fenyegeti a NATO Oroszországot? Beszélgetés az új orosz katonai doktrínáról

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Nemzetközi és Európa Tanulmányok Kar Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszéke tisztelettel meghív minden kedves érdeklődőt egy szakmai beszélgetésre, amely az új orosz katonai doktrínát igyekszik górcső alá venni.

Résztvevők:
Sz. Bíró Zoltán, MTA BTK Történettudományi Intézet
Nagy László, Magyar Hadtudományi Társaság
Makk László, Országgyűlési Hivatal Külügyi Igazgatóság
Tömösváry Zsigmond, volt moszkvai katonai attasé
 

Moderátor:
Szenes Zoltán, NKE NETK

Helyszín: NKE Ludovika főépület III. terem

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a kiss.petra@uni-nke.hu címen 2015. február 12-ig.