TOLEDÓI ELŐADÁS

Dr. Szenes Zoltán, a NETK Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék egyetemi tanára – spanyol meghívásra – NATO és Magyarország címmel tartott előadást 2019. június 11-én, Toledóban.  A 31. Nemzetközi biztonság- és védelempolitika konferenciát ”NATO a meggyengült amerikai vezetés sodrásában” címmel rendezte meg az Európai Újságírók Társasága elnevezésű civil szervezet. A társaság fő feladatának a spanyol közvélemény tájékoztatását tartja fontos, Spanyolországot érintő, nemzetközi témákról.  Az idei tanácskozás apropóját a NATO 70. születésnapja, illetve az első keleti irányú bővítés 20. évfordulója adta, amikor is Csehország, Lengyelország és Magyarország 1999. március 12-én az Észak-atlanti Szövetség tagja lett. A spanyol NGO által szervezett konferenciák mindig híresek a provokatív címválasztásról és a meghökkentő plakátokról, amelyek a konferencia-kötetek címlapját is adják. Az idei rendezvényt egy tört ágú NATO-csillaggal reklámozták.

A konferencia négy szekcióban tárgyalta a visegrádi országok csatlakozási eredményeit, a transzatlanti kapcsolatok válságjelenségeit, a NATO adaptációjának nehézségeit és a spanyol NATO-tagság tapasztalatait. A visegrádi szekcióban a lengyel NATO-kapcsolatokról Janusz Onyszkiewicz professzor, Lengyelország volt védelmi minisztere (a képen jobbra), a cseh tagságról Petr Pavel vezérezredes, a NATO Katonai Bizottság volt cseh elnöke (jobbról a harmadik), a magyar tagságról Szenes Zoltán vezérezredes beszélt.  A szekciót Xavier Mas de Xaxás, a LaVanguardia c. 120 éves napilap nemzetközi rovat szerkesztője (jobbról a második) moderálta. A 150 fős hallgatóságot elsősorban a jelenlegi helyzet, a nemzeti politikák hatása a NATO-tagságra, a haderők fejlesztésére, illetve a szövetségi tagság lakossági támogatása érdekelte.  A rendezvény lehetőséget adott a Szenes Zoltán- Siposné Kecskeméthy Klára NATO 4.0 és Magyarország c. nemrégen, a Zrínyi Kiadónál megjelent könyvének bemutatására is.

A tanácskozás – bár nemzetközi volt (15 külföldi országból voltak vendégelőadók és részvevők) – angol és spanyol nyelven folyt, tolmácsolással. Parázs vita alakult ki az Egyesült Államok vezető szerepének megváltozásáról, a Trump - korszak szövetségi hatásáról, a 2%-os GDP védelmi költségvetés előírásának legitimációjáról. Nem volt nehéz a vitából megállapítani, hogy a spanyol véleményformálók nem USA-pártiak, összetettebb teherviselési mutatókat szorgalmaznak, következetesebb spanyol NATO-politikát igényelnek.

A rendezvény lehetőséget adott egyetemközi kapcsolatok fejlesztésére is. Dr. Szenes Zoltán kapcsolatteremtési megkeresést kapott a madridi UFV (Universidad Francisco de Vitoria) nemzetközi egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Központjából, illetve kötetlen megbeszélést folytatott Sergey M. Khenkin professzorral, a moszkvai MGIMO Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Karának oktatójával. A konferencia-részvételt a vendéglátók, illetve Magyarország madridi nagykövetsége finanszírozta.    


Címkék: konferencia NETK Toledo