Tavaszi könyvszüret a NETK-án

A Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar oktatói által írt és a Dialóg Campus, valamint a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent kiadványokat mutattak be a tavaszi könyvszüreten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. „A minőségre fókuszálunk, nem pedig a mennyiségre” – hangzott el Kilián Zsolt, a Dialóg Campus főszerkesztőjének nyitóbeszédében.

A rendezvényen elsőként Az Európai Unió külkapcsolati rendszere és eszközei című könyvet mutatta be Molnár Anna egyetemi docens. „15 éves a magyar tagság az Európai Unióban és 20 éves a közös kül- és biztonságpolitika” – mutatott rá a szerző, aki szerint egy folyamatosan változó szakpolitikai ágról szól a kiadvány. A közös kül- és biztonságpolitikáról ténylegesen a Maasrichti Szerződés óta beszélhetünk, melyben az a második pillért alkotta. A Dialóg Campus által megjelentetett könyv célja ismertetni a bonyolult intézményrendszert, a döntéshozatalt, valamint a kül-és biztonságpolitika fejlődését és annak eszközeit. A kiadványt a témában szintén jártas Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense méltatta. Elmondása szerint a könyv tartalma az oktatásban hasznosítható, a terület komplexitása ellenére is emészthető, könnyen feldolgozható. „A szerző a közös kül- és biztonságpolitikát egyszerre elemzi az integrációelmélet, a nemzetközi kapcsolatok és a külgazdaságtan aspektusából is” – fogalmazott. A saját szerkesztésű összehasonlító táblázatok átláthatóbbá teszik a könyvet, amelyben a szerző a szakpolitika fejlődésének sikereire és kudarcaira egyaránt kitér.  

A Jegyzet katonai szaknyelvi kurzusokhoz és STANAG 3 nyelvvizsga-felkészüléshez című kiadvány az első ilyen jellegű kurzuskönyv, amely korszerű módszereket alkalmaz. A Horváthné Szalóczy Ibolya és Kárpáti Ildikó szerzőtársaival közösen írt tankönyvet Jakusné Harnos Éva ismertette. „Mivel napjainkban az információk hamar elévülnek, ezért a könyv nem magára az információra, hanem az ahhoz vezető útra tereli az olvasót” – hangsúlyozta az Idegen Nyelvi és Szaknyelvi Központ vezetője. A tankönyv erőssége, hogy eddig hiányzó témaköröket is feldolgoz, részletes megoldókulccsal rendelkezik és egy bemutató, tesztfeladatsort is tartalmaz a STANAG III. nyelvvizsgához. Szente-Varga Mónika szerint már régi céljuk egy saját tankönyv elkészítése. amely az egyetem presztízsét is növelheti. „Legjobban a kutatói feladatok ragadtak meg, melyek által a nyelv nem cél, hanem eszközzé válik” – emelte ki az oktatási dékánhelyettes. Elhangzott, hogy a könyvben található szövegértési feladatok változatosak és definícióalkotás, valamint szinonimakeresés is megtalálható a kiadványban, amelyet hallgatóknak, nyelvvizsgára készülőknek és a témában kutatóknak egyaránt javasol.  

A NATO 4.0 és Magyarország. 20 év tagság, 30 év együttműködés című, a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent könyvet Siposné Kecskeméthy Klára, a HHK egyetemi tanára, a kötet társszerzője mutatta be. A Szenes Zoltán egyetemi tanárral közösen jegyzett könyv első része a NATO fejlődéstörténetével, a stratégiákkal és a kollektív védelem új feladataival foglalkozik, míg a második fejezet Magyarország és a katonai-politikai szövetség kapcsolatát elemzi a csatlakozástól napjainkig. A díszkötet tárgyalja a regionális szervezet jövőjét is, s lehetséges szcenáriókat fogalmaz meg. „Maga a borító is szimbolikus, hiszen a NATO nemzeti színekben pompázó logója a rész-egész egységét jelképezi” – fejtette ki a társszerző. Rada Péter nemzetközi és tudományos dékánhelyettes méltatásában kiemelte, hogy a könyv hatalmas segítség mind a hallgatók, mind a nemzetközi kapcsolatok területén dolgozók számára. „Az impozáns kötetet kétnyelvűségének köszönhetően nemcsak a magyar, hanem külföldi hallgatók is olvashatják” – tette hozzá.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: NETK könyvszüret