A bevándorlás ügyét vitatták meg az NKE-n

A bevándorlás ügyének egyes aktuális vonatkozásait vitatták meg a téma szakértői, köztük jeles külföldi résztvevők azon a két kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületének Zrínyi termében rendeztek március 22-én és 25-én. Az események részét képezték a Mathias Corvinus Collegium szervezésében megrendezett MCC Budapest Summit on Migration eseménysorozatnak.

Az NKE Nemzetközi és Pályázati Igazgatósága - a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar, a Rendészettudományi Kar, illetve a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar szakmai együttműködésével - szervezte meg 22-én az első kerekasztal-beszélgetést, amelyen David Coleman professzor, az Oxfordi Egyetem professzor emeritusa, Mark Krikorian, az amerikai ’Center for Immigration Studies’ elnöke, Todd Bensman, a ’Center for Immigration Studies’ biztonságpolitikai szakértője, Tóth Norbert, a NETK docense, illetve a beszélgetés moderátora Rada Péter, a kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese vett részt.

David Coleman professzor a demográfiai folyamatok és a bevándorlás kapcsolatáról azt mondta, hogy a bevándorlás alapvetően három – a demográfiai, a gazdasági és a demokratikus - változás együttes következményeként erősödött fel. Mark Krikorian álláspontja szerint a kérdést illetően a nemzetközi jog szabályozása elavult, másrészt a menekülteket illetően a jelenleg hatályos ENSZ meghatározás túlságosan tág értelmezésre ad lehetőséget, ezáltal mihamarabb pontosításra szorulna. Todd Bensman honfitársa gondolatait saját tapasztalataival egészítette ki. Meglátása szerint a dél- és közép-amerikai államok felől érkező menekültek áradata kapcsán felmerül a kiindulási országok vezetőinek felelőssége is.  

Tóth Norbert a bevándorlás kérdését a nemzetközi jog felől közelítette meg, hangsúlyozta a kulcsszavak megfelelő definiálását, illetve sürgette az idejüket múlt keretek minél előbbi újragondolását. A beszélgetés valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy a különböző nemzetközi szolgálatok együttműködése elengedhetetlenül szükséges a bevándorlás okozta biztonsági kihívások leküzdésében.

A március 25-én, a Migration Summit-ot követő napon megszervezett kerekasztal-beszélgetésen Gunnar Beck, a SOAS University of London nemzetközi jogásza, Újházi Lóránd, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tudományos főmunkatársa, Mércz András, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetének kutatója, valamint a beszélgetés moderátoraként szerepet vállaló Zachar Péter Krisztián, az NKE NETK intézetvezetője vettek részt.

Gunnar Beck előadásának fókuszában a „bevándorló”, illetve a „menekült”  közötti nemzetközi jogi értelemben vett terminológiai különbségtétel állt. Újházi Lóránd, aki az NKE-n végzett munkája mellett egyházi feladatokat is ellát, a problémát a katolikus egyház szemszögéből nézve ismertette a jelenlévőkkel. A kánonjog elismert szakértőjeként az előadó bemutatta azokat a lépéseket, amelyeket Ferenc pápa a menekültek érdekében tett, másrészt pedig azt ismertette, hogy ezek az iránymutatások milyen jogi következményekkel jártak. Mércz András előadása során a bevándorlás témája kapcsán történelmi párhuzamokat ismertetett, ezzel rámutatva a jelenség korábbi aspektusaira.

A teltházas rendezvény panelbeszélgetését követően a közönség soraiból érkező kérdések sokasága is rávilágított arra, hogy a hallgatókat foglalkoztatják a bevándorlással kapcsolatos témák, és erre a hallgatói igényre válaszolva a jövőben is hasznos lehet hasonló viták megrendezése.

 

Szöveg: dr. Kováts Antónia

Fotó: Szilágyi Dénes