Módszertani felkészítő a NETK-en

„Először egyszerűen írunk és rosszul. Aztán bonyolultan és rosszul. Majd bonyolultan és jól. Végül egyszerűen és jól.” -  Vámos Miklós

Február 27-én ismét megrendezésre került a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karon a mára már hagyománnyá váló Módszertani felkészítő, ahol a hallgatók a Kar oktatói által megismerkedhettek meg a TDK és a szakdolgozat elkészítésének minden rejtélyével. Az rendezvényen a Kar négy oktatója adott elő más-más érdekes témákban.

A rendezvényt Dr. Molnár Anna, a KTDT elnöke nyitotta meg. Ismertette a következő ITDK időpontját, melyre a következő tanév november 27-én kerül sor, majd elmondta, úgy véli, a Karon megrendezésre kerülő Módszertani tréningek nagyban hozzájárulnak a sikeres TDK dolgozatokhoz, s jó alapot nyújtanak a szakdolgozat elkészítéséhez. A rendezvény első előadója Jakusné Dr. Harnos Éva volt. Előadásából megtudhattuk, mik a meggyőzés legfőbb eszközei a tudományos diskurzusban, s hogy ezekkel az eszközökkel, hogy s miként kell megfelelően bánni. Dr. Szente-Varga Mónika a helyes bibliográfia elkészítésének fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét, s erre példákat hozva, a hallgatóknak saját maguknak kellett rájönni egy-egy forrásban a hibákra, s megtalálni a helyes megjelölést. Dr. Remek Éva a témaválasztás mikéntjéről mesélt. Ami biztos, hogy kell egy jó téma, de honnan lesz egyáltalán téma? Ilyen, s ehhez hasonló kérdésekre kaptak választ a jelenlévők. Majd a tréning utolsó előadója Dr. Csiki Varga Tamás volt, aki a szóbeli prezentációs technikákról adott elő, s számos hasznos tippel látta el a résztvevőket, azzal kapcsolatban, hogy hogyan is lehet szóbeli prezentációval TDK-t nyerni.

A rendezvény sikerességének legfőbb mutatója, hogy több, mint 60 hallgató vett részt az előadásokon, s a részvevők nemcsak a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karról, hanem az Egyetem más-más karjairól is érkeztek.

Szöveg: Bagi Nikoletta Dóra

Fotó: NETK HÖK