RETURN Alumni Konferencia a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

 

2019. február 26-án immár hetedik alkalommal került megrendezésre a Return Konferencia, amely az Amerikai Egyesült Államokba szóló oktatási, kutatási és szakmai csereprogramokban résztvevők számára szolgál éves találkozási fórumként. A Return célja, hogy az amerikai tapasztalatokat szerzett magyar szakemberek csoportját összefogja és segítse a hazatérteket, hogy az Egyesült Államokban szerzett tapasztalataikat a lehető leghatékonyabbam használják fel Magyarország fejlődése, illetve a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése terén.

 

A 2019-es konferencia fő témája a transzatlanti együttműködés jelene és Magyarország 20 éves NATO-tagságának  értékelése volt. A rendezvénynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Nemzetközi és Európai Tanulmányok kara adott otthont. Az NKE részéről Dr. Rada Péter, a NETK tudományos és nemzetközi dékánhelyettese tartott nyitóbeszédet, aki 2008-2009 között Fulbright ösztöndíjjal kutatott a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen, valamint a New York-i Columbia Egyetemen, illetve az amerikai külügyminisztérium meghívására 2010-ben részt vett az International Visitor Leadership Programon. A rendezvényen bemutatkozott az NKE Amerikai Tanulmányok Kutatóközpontja, valamint jelen volt Dr. Nyikos Györgyi, aki HAESF ösztöndíjasként szerzett amerikai tapasztalatokat.

 

A rendezvényt Aichelburg Márton, a Return vezetője, korábbi Hungarian American Coalition ösztöndíjas nyitotta meg, kiemelve, hogy az évről-évre megrendezett konferencia hozzájárul az Amerikában járt alumni közösség építéséhez. A konferencián előadást tartott B. Nagy Ferenc, a Stay in Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, korábbi CTP-ösztöndíjas, Prof. Koller Ákos, bemutatva az Amerikai Magyar Orvosszövetség tevékenységét, valamint Dr. Kárpáti Edith radiológus, a Kherion Medical nevű startup vállalkozás tevékenységét ismertetve. A találkozó kiemelt célja volt, hogy minden résztvevőt aktívan bevonva vitassa meg a legaktuálisabb kérdéseket. Az idei „word café” beszélgetések két fő témája Magyarország NATO tagsága, illetve a magyar-amerikai oktatási kapcsolatok fejlesztése voltak.

 


Címkék: konferencia Alumni