A Visegrádiakról Svédországban

 

 

Üzleti Tanulmányok Svéd Hálózatának (Swedish Network for European Studies in Economics and Business) hagyományos éves tudományos konferenciáját a svédországi Lund városában. A konferencián ez évben az NKE NETK Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Intézete is  képviseltette magát.

A multidiszciplináris konferencia idén is számos európai és Európán kívülről érkezett kutatónak biztosított fórumot ahhoz, hogy megosszák egymással kutatási eredményeiket az európai integráció jelenét és jövőjét a legkülönfélébb aspektusokból elemezve (pl.: energiabiztonság és klímaváltozás, mezőgazdaság és kereskedelem, kutatás-fejlesztés és innováció, az eurózóna reformja, versenyképességi együttműködések, vállalatfejlesztés, kereskedelmi háború, dezintegrációs tendenciák stb.). A konferencia egyik plenáris előadását a Svéd Pénzügyminisztérium államtitkára,  Karolina Ekholm tartotta, aki az Európai Unió (EU) kihívásainak számbavétele után az európai gazdasági kormányzás kívánságlistáját állította össze, benne a költségvetési szabályok erőteljesebb betartásával és a felelősségteljesebb szuverén tagállami gazdaságpolitikával, a tőkepiaci uniót is magában rejtő mélyülő egységes piaccal, valamint az adósságrendezés újrahangolt szabályozási keretével. A másik plenáris előadást az Európai Bizottság Kereskedelmi Főigazgatóságának vezető közgazdásza és főosztályvezetője, Lars Nilsson tartotta az EU kereskedelempolitikájának áttekintésével és az aktuális tárgyalások lehetséges hatásainak értékelésével.

Az NKE részéről Szemlér Tamás, az NKE NETK Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Intézet megbízott vezetője a Visegrádi Együttműködés (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, V4) fejlődésének és „szövetségen belüli szövetség” jellegének áttekintésén túl rámutatott az egyes országok magatartásának hasonlóságaira és különbségeire, valamint elemezte az európai integráció lehetséges reformforgatókönyveinek a V4 országokra gyakorolt lehetséges hatásait. Kovács Olivér, az NKE NETK Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Intézet tudományos főmunkatársa előadásában a V4-ek digitális gazdaságbeli érettségét vizsgálta a többsebességes Európában. Előadását a globális és európai komplex kihívások rendszerét is figyelembe vevő (V4 és európai szintű) gazdasági kormányzás alapelveinek lefektetésével zárta. Szijártó Norbert, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos segédmunkatársa, az NKE NETK Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Intézet tanársegédje a „kapitalizmus változatai” (Varieties of Capitalism) elméletre építve a perifériaváltozatok elemzésére fókuszált; előadása során bemutatta miképpen változott az Ibériai-félsziget, a Balti államok és a V4 országok gazdasági modelljei a 2008-as válságot követő időszakban.


Címkék: konferencia V4