Kiemelkedő sikerrel zajlott a második V4 nyári egyetem

 

A Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar (NETK) szervezésében és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Közigazgatás-, és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program támogatásával, 2018. július 16-i kezdettel idén második alkalommal került megrendezésre a Közép-Európa és az Európai Unió jövőjével foglalkozó nyári egyetem a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A nyári egyetem öt napja során a hét országból – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szerbia, Románi és Ukrajna – érkezett egyetemi hallgató 11 előadást hallgatott meg, egy EU-s és egy biztonságpolitikai szimuláción vett részt, valamint öt kapcsolatépítő esemény keretei között beszélgetést folytatott fiatal magyar diplomatákkal, külpolitikai szakértőkkel, közgazdászokkal és vállalkozókkal.

A lengyel War Studies University-ről (katonai akadémia), a cseh Metropolitan Egyetemről és Nyugat-Bohémiai Egyetemről, a szlovákiai Bél Mátyás Egyetemről és Páneurópai Egyetemről, valamint bukaresti és brüsszeli egyetemekről érkező diákok számára külön aktualitást adott az a rendezvények, hogy Magyarország adta a V4 legutóbbi soros elnökségét.

Az eseményt Dr. habil. Koller Boglárka, a kar dékánja nyitott meg, és a Kar, valamint az Egyetem oktatói közül szervezőként és előadóként is részt vett Dr. Pásztor Szabolcs, Dr. Bács Zoltán, Dr. Varga András, Bartók András, valamint Dr. Rada Péter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről előadást tartott Varjú Krisztina, a V4 Elnökség lebonyolításáért felelős miniszteri biztos, Dr. Grúber Károly, a Közös Kül- és Biztonságpolitikai Főosztály vezetője és Dr. Szesztay Ádám, a Stratégiai és Elemzési Főosztály volt vezetője. Szintén előadást tartott az EU jövőjével kapcsolatban Andrew Dolan, a The Centre for the Study of New Security Challenges igazgatója, valamint Ivana Blazevic, a horvátországi RACVIAC, Centre for Security Cooperation vezető szakértője. A kapcsolatépítő események során partnerünk volt a Külgazdasági és Külügyminisztérium Fiatal Diplomaták Klubja, a Return Organization, valamint a Fulbright Egyesület.

A nyári egyetem kiemelkedő szakmai sikerrel zárult, amelyet jelez, hogy már most jelentkezések érkeznek a jövő évi eseményre. Szintén ezt igazolják a hallgatók visszajelzései is az elmúlt hétről: „The V4/EU Summer School in Budapest conected lectures with fun. As a returning student of this summer school, I would totally recommend to everyone, who is intrested in Political Sciences and Internatinal Relations to attend - the week, you will not never forget.” - Radim Bily, last year of MA studies at University of West Bohemia in Pilsen, Czech Republic, Department of Political Sciences and International Relations.