Lőrincz Csaba-díj az NKE oktatójának

Vizi Balázs egyetemi docens, az NKE NETK nemzetközi jogi tanszékének vezetője vehette át idén a Lőrincz Csaba-díjat, a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott ünnepségen.

A magyar nemzet érdeke a megmaradás és a gyarapodás – mondta Semjén Zsolt a díjátadón. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a díjazottról megjegyezte, hogy Vizi Balázs már egy új erdélyi nemzedék képviselője, aki Lőrinc Csaba nyomdokain járva a kisebbségkutatás jelentős alakja. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint a kisebbségkutatás tudományos hátterének építése a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából is fontos tevékenység. „A kisebbségek helyzetén akkor lehet javítani, ha európai és jogi üggyé válik”- fogalmazott. Martonyi János volt külügyminiszter arról szólt, hogy a nemzetközi jogrend a legfontosabb eszköz a kisebbségi magyarság gondjainak megoldására. „Ennek része, hogy Európa-szerte elfogadtassák például az őshonos nemzeti kisebbség gondolatát”- tette hozzá. Vizi Balázs előadásában a többi között arról beszélt, hogy a kisebbségi jogoknál még nem történt meg az az áttörés, amely az emberi jogoknál igen.

Vizi Balázs jogász, politológus, a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Nemzetközi Jogi Tanszék megbízott tanszékvezetője. Emellett tagja az egyetem Közigazgatás-tudományi Doktori Iskolájának is. Korábban oktatott és kutatott a Budapesti Corvinus Egyetemen, az Eszterházy Károly Főiskolán és a Leuveni Egyetemen. Az MTA Köztestületi tagja és részt vesz a Jogtudományi Bizottság Nemzetközi Közjogi Albizottság munkájában. Kutatási területe a többi között a nemzetközi jog, kisebbségi és emberi jogok, az EU és Kelet-Közép-Európa, valamint a Balkán.

Fotó: MTI