Szenes Zoltán EMMI - kitüntetése

2018. június 01-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pesti Vígadó Dísztermében tartotta a 2018. évi pedagógusnapi ünnepséget, ahol Kásler Miklós miniszter Apáczai Csere János-díjat adományozott Prof. Dr. Szenes Zoltánnak, a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék egyetemi tanárának.

Az Apáczai Csere János-díj az emberi erőforrások minisztere által adományozható szakmai elismerés, amelyet pedagógusoknak, főiskolai és egyetemi tanároknak adnak kiemelkedő oktatási-nevelési munkáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységéért. A díjat 1973-ban alapították, a bronzból készült érem Kiss Nagy András szobrászművész alkotása.

Szenes Zoltán professzor egyetemi oktatói pályafutása 1985-ben kezdődött a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián, ahol 1987-től tanszékvezető egyetemi docens. Nevéhez fűződik a hallgatói tudományos diákköri tevékenység elindítása a katonai akadémián, az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács első elnöke volt. 1987-ban a ZMKA kiváló oktatója volt, 1988-ban a művelődési és oktatási miniszter Kiváló Munkáért kitüntetésben részesítette. 1991-ben Pro Sciencia érmes mester tanár lett. Ebben az időszakban olyan diákokat segített a tudományos – oktatói pályán az egyetemünkről, mint Prof. Padányi József, Prof. Csikány Tamás, Prof. Szilágyi Tivadar (Szent István Egyetem) vagy Dr. Pohl Árpád dékán.

1991-2005 között különböző felelősségteljes beosztásokban dolgozott az MH-ban, a Honvédelmi Minisztériumban, a NATO-ban, illetve a Honvéd Vezérkarnál. 2003-2005 között a HVK főnöke volt.

Tanári pályafutásának második szakasza a katonai szolgálati nyugdíj után kezdődött 2005-ben, amikor a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Biztonság- és Védelempolitikai Tanszék oktatója lett. 2009-ben nevezték ki egyetemi tanárnak. 2005-től a 15 éves Biztonságpolitikai Szakkollégium mentor tanára. 2008-tól vezeti a Hadtudományi Doktori Iskola biztonsági tanulmányok kutatási területét. A kar megalakulásakor a Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok Tanszék vezetője lett. 2016-tól a nemzetközi biztonság- és védelempolitikai szak felelőse, amelynek létrehozására 1996-ban tett javaslatot a HM Oktatási és Tudományos Főosztály vezetőjeként.  A fiatal kollégák közül diákja volt Dr. Marsai Viktor, Fekete Csanád, doktorandusza volt Dr. Molnár Dóra, Tongori Zsófia és Zsolt Melinda. Szenes professzor EMMI kitüntetése a karon végzett sokirányú oktatói és tudományos tevékenységének elismerése.   

 


Címkék: kitüntetés