War Studies University vezetőinek látogatása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2018. május 8-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre látogattak a lengyel War Studies University (Akademia Sztuki Wojennej; WSU) Nemzetbiztonsági Karának vezetői.

Az egyetemet a lengyel Honvédelmi Minisztérium hozta létre 2016-ban a jogelőd National Defence University (Honvédelmi Egyetem) átszervezésével. A WSU a legmagasabb szintű katonai akadémia Lengyelországban, amely a lengyel fegyveres erők részére tudományos kutatásokat végez. Az egyetem Nemzetbiztonsági kara civil hallgatókat képez nemzetközi biztonság és védelempolitika területen.  

Az NKE és a WSU közötti kapcsolatok több évre tekintenek vissza.  A WSU Nemzetbiztonsági Kara és az NKE Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kara (NETK) között fokozatosan mélyült az együttműködés. A WSU-n a külföldi hallgatóknak kínált biztonságpolitikai modult az NKE NETK International Public Service Relations mesterszak tárgyaira építve alakították ki, megkönnyítve ezzel a hallgatói mobilitást. Az NKE és a WSU részéről is pozitívak a tapasztalatok a mobilitás tekintetében a hallgatók és oktatók részéről egyaránt.  

A mostani látogatás egyik fő célja volt, hogy a két egyetem együttműködési megállapodást kössön, amely alapján a cél közös angol nyelvű mesterképzés indítása nemzetközi biztonság és védelempolitika területen, angol nyelven. A tárgyalások során további előrelépések születtek, amely alapján a két egyetem közötti közös munka továbbra is folytatódik.

A V4 tagállamokkal történő szorosabb együttműködés az NKE nemzetköziesítési stratégiájának fontos eleme, melynek megvalósításához a WSU-val fennálló kapcsolatok elmélyítése is hozzájárul.