Változó biztonságfelfogás Európában – Remek Éva habilitációs előadása

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának (NETK) oktatója, Dr. Remek Éva 2018. május 3-án tartotta habilitációs előadását a Ludovikán.

Remek Éva a NETK Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék egyetemi docense, emellett az NKE Hadtudományi Doktori Iskolájának oktatója, témakiírója, illetve az NKE Rendészettudományi Doktori Iskola oktatója is.

Habilitációs előadásának témája a „változó biztonságfelfogás Európában” címmel került bemutatásra, míg az azt követő előadásában „az európai biztonság keretrendszere és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet” kérdései kerültek szóba.

Az előadás bemutatta a hidegháború utáni biztonságfelfogás keretét, jellegzetességeit, szereplőit, majd azokat az új típusú biztonsági problémákat, amelyek összességében járultak hozzá a biztonságfelfogás radikális változásához. A megváltozott biztonságtartalom vizsgálatát segítette, ugyanakkor a keretét is biztosította Barry Buzan szektorelmélete. Végül fontos megemlíteni azt a változást is, ami a biztonság fogalmának szélesebb értelmezése kapcsán történt. Nevezetesen a megváltozott biztonságfelfogás hatásással van a nemzetközi szereplők, különös tekintettel az államok együttműködésére, aktívabbá teszi őket.

 


Címkék: NETK előadás