Az NKE és az Etióp Közszolgálati Egyetem közös konferenciája Addisz-Abebában

A Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar két oktatója, Dr. Nagyné Rózsa Erzsébet egyetemi docens és Dr. Marsai Viktor egyetemi adjunktus 2018. április 15. és 28. között az Etióp Közszolgálati Egyetemre (ECSU) látogatottak. A magyar oktatók Afrika szarvának politikai és biztonságpolitikai folyamatairól, illetve a Közel-Kelet helyzetéről tartottak előadásokat, illetve konzultációkat. Az NKE és az ECSU közti együttműködés fontos mérföldköve volt a 2018. április 26-án The influence of foreign actors on the Horn of Africa címmel megrendezett közös workshop, amelynek keretében az NKE, az ECSU és az afrikai Institute for Secutiry Studies munkatársai tartottak előadásokat. A rendezvényen hallgatóságában az ECSU vezetése éppúgy helyet kapott, mint az etióp magyar nagykövetség munkatársai.

Az NKE oktatói az Európai Unió Afrikai Unióhoz, illetve Etiópiához delegált nagykövetségén, az IGAD CEWRN központjában, az Addis Abeba University-n, az Institute for Security Studiesban, az ECSU-n, a török TIKÁ-nál, illetve más NGO-knál vettek részt találkozókon.

A mobilitás hozzáadott értéke volt Fekete Gréta biztonság- és védelempolitika szakos MSC első éves hallgató jelenléte, aki az ÚNKP projekt keretében látogatott el az ECSU-ra, és több előadáson is részt vett, illetve saját kutatást folytatott migrációs témában.