Az NKE hallgatója nyerte meg az országos kínai nyelvi versenyt

2018. április 27-én a Pécsi Tudományegyetem adott otthont a Hanyu Qiao (A kínai nyelv hídja) elnevezésű nemzetközi kínai nyelvi verseny magyarországi fordulójának, melyen Petz Dávid RTK-s hallgató első helyezést ért el, és ezzel megszerezte a jogot arra, hogy ő képviselje Magyarországot a verseny nemzetközi fordulóján Kínában. A győztesnek járó díjat Wang Zheng, a Kínai Népköztársaság kulturális tanácsosa nyújtotta át számára. A versenyen ugyancsak kiemelkedő teljesítményt nyújtott Loós Viktória, a NETK hallgatója, aki harmadik helyezést ért el.

A Hanyu Qiao a világ legnagyobb nemzetközi kínai nyelvi versenye, amelyet a világ szinte minden országában megrendeznek, Kínában zajló döntője nagy nézettségű televíziós showműsor. A magyarországi versenyről számos kínai sajtóorgánum tudósított, egyebek mellett az Új Kína Hírügynökség is, amely Petz Dáviddal interjút készített győzelmét követően.

Petz Dávid az RTK végzős hallgatója, aki a NETK Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Táradalomkutató Központja által a Rendészettudományi Karon működtetett kínai nyelvi program keretében tanulja a kínai nyelvet, a program részeként a 2015/2016-os tanévben egyéves ösztöndíjjal Kínában tanult, a Zhongnan Egyetemen.

Loós Viktória a NETK másodéves hallgatója, aki ugyancsak a fent említett program diákjaként tanulja a kínai nyelvet a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karon. Eredménye azért is különösen figyelemreméltó, mert számos versenytársával ellentétben ő még nem töltött hosszabb időt Kínában, a tervek szerint idén szeptembertől tanul egyéves ösztöndíjjal az ázsiai országban.

A két hallgatót a versenyre a Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központ oktatói, Dr. P. Szabó Sándor, Jónás Zsolt és Fan Libo készítették fel.