Bécsben járt a NETK!

A kar hallgatói az ENSZ és az EBESZ főhadiszállására látogattak el. Az utazás szorosan kapcsolódik a tanulmányaikhoz, hiszen nemzetközisként közvetlen közelről láthattak bele nemzetközi szervezetek munkájába.

Nagy élményben volt része a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar hallgatóinak: 26 érdeklődő utazhatott Bécsbe, ahol két fontos nemzetközi szervezet munkáját tanulmányozhatták közvetlen közelről. Április 4-én az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) épületében Florence Le Clézio, a szervezet Vezető Média Asszisztense fogadta a hallgatókat, akik rengeteget megtudtak tőle az EBESZ mindennapi működéséről, tevékenységéről. Külön élmény volt, hogy az intézmény aktív alkalmazottjától első kézből tudtak meg érdekes dolgokat.

Másnap a csoport az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) épületében vett részt túravezetésen. Itt található egyben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség székhelye is, ahova szintén bemehettek a hallgatók. “Nagyon jó volt, hogy láttuk, hol dolgoznak a világ vezető diplomatái, betekintést nyertünk a szervezet működésébe; döbbenetes, hogy milyen sok tárgyalás folyik nap mint nap” - véli a tanulmányút egyik részvevője.

A kilátogatók a sok új ismeret és tapasztalat megszerzése mellett megcsodálhatták Bécs nevezetességeit, nyelvtudásukat is fejlesztették, és még szórakozásra is maradt idő. Az intézménylátogatások relevánsak voltak a kar hallgatói számára, hiszen valószínűleg közülük többen nemzetközi szervezeteknél fognak elhelyezkedni a diplomaszerzés után. Több szakról voltak érdeklődők, többek között nemzetközi igazgatás; biztonság-, és védelempolitika szakokról, de egy Törökországból egyetemünkre érkező Erasmusos hallgató is részt vett. Ő így beszélt a tapasztalatairól: “Az ENSZ és EBESZ látogatásán megértettük, hogy amit elméletben megtanulunk, hogyan hasznosul a gyakorlatban. A tárgyalóhelységeket látva, és ott tanulva, közelebb kerültem a válaszhoz arra a kérdésre: hogyan látom a jövőmet. Ezért nagy előny, hogy a jövő diplomatáiként, vezetőiként nemzetközi szervezeteknél jártunk, és találkoztunk alkalmazottaikkal.”.

A program a kar Hallgatói Önkormányzata által szervezett NETK Karrier Napok programsorozat része volt, melynek keretein belül hallgatók korábban a Helsinki Bizottság látogatásán is részt vehettek, és a programsorozat itt még nem áll meg. “Nagyon fontos, hogy mi, hallgatók lássuk, mi vár ránk az egyetem elvégzése után. A programsorozat folytatódik, április 17.-ére karrierbeszélgetést szerveztünk, ahol a hallgatók tájékozódhatnak arról, hogy milyen lehetőségeik vannak a jövőben. Május első felében pedig a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál lesz egy szakmai látogatás.” - tudjuk meg Csonka Attilától, a NETK-HÖK Sport és Kulturális Referensétől. Szabados Boglárka, a HÖK Rendezvényszervező Referense külön örül annak, hogy rengetegen érdeklődtek a program irát, és mint fogalmazott, “a visszajelzéseket hallva úgy tűnik, megérte a szervezésbe fektetett rengeteg energia”.

 


Címkék: nemzetközi