EU-karrier előadás

2018. április 9-én került megrendezésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közös szervezésében az immár hagyományosnak tekinthető EU-karrier előadás, amelynek célja volt az EU-n belüli karrier-lehetőségek megismertetése a hallgatókkal. A rendezvényt magas hallgatói érdeklődés övezte. Az eseményt Dr. Koller Boglárka, a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar dékánja nyitotta meg, és kiemelte, hogy egyetemünk számára kiemelt cél olyan tudás, felkészültség átadása és biztosítása a hallgatóink számára, amelynek birtokában képesek lesznek megállni a helyüket az EU-ba belépőt nyújtó versenyvizsgán, majd azt követően az EU-n belüli különböző munkakörökben, pozíciókban.

A rendezvény egyik előadója, Dr. Czeti András, Magyarország EU-hoz akkreditált állandó képviseletének tanácsosa, az EU intézményeknél dolgozó magyarok előmeneteléért és a nemzeti szakértők kihelyezéséért felelős diplomata „Uniós állások és tippek a versenyvizsgához” címmel tartott előadást. Csorba Éva, a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársa, aki 2015-2016-ban részt vett az Európai Külügyi Szolgálat diplomata-programjában, majd az EKSZ diplomatája volt Brüsszelben, az Európai Külügyi Szolgálatnál kínálkozó karrierlehetőségeket ismertette. Dr. Zúgó Liliána, az Európai Bizottság budapesti képviseletének gazdasági elemzője az EU tisztviselők munkájáról adott ízelítőt.

A hallgatók az előadások során képet kaphattak az uniós munkavállalási lehetőségekről, a unió felvételi rendszeréről, az EU versenyvizsga fő elemeiről, majd gyakorlati kérdéseikre is választ kaphattak.

Aki további részleteket szeretne megtudni az uniós karrierlehetőségekről, tájékozódhat a European Personal Selection Office (EPSO) honlapján (https://epso.europa.eu/home_hu).