Újjászületett az Európai Tükör

Több év szünet után újra megjelent, immáron a Nemzeti Közszolgálati Egyetem gondozásában az Európai Tükör nevű tudományos folyóirat. Az NKE tavaly vette át a lap alapítói és kiadói jogait.

A név a régi, de a külső, a koncepció, a tartalom és a szerkesztőség új, amelynek munkájához sok sikert kíván köszöntőjében Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki korábban a lap szakmai felügyeletét látta el. A jogászprofesszor szerint az elmúlt években jelentős kihívásokkal kellett szembesülnie az Európai Uniónak, így a többi között a görög válság, a tömeges migráció és a Brexit is mélyítette a válságot. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt hat évtizedben az unió rendre megerősödve került ki kríziseiből, így megalapozott a remény, hogy a mostani válság hosszú távon szintén a tagállamok közötti egyenlőség elmélyítéséhez vezet, és ez által az EU és az európai polgárok előnyére fog válni”- fogalmaz Trócsányi László.

A Brexit utáni időszak intézményi jövőképéről Navracsics Tibor EU-biztos fejti ki véleményét a folyóiratban. A korábbi miniszterelnök-helyettes hipotézise szerint az uniós intézmények saját logikájuk szerint adnak választ a jövő kérdéseire, így az Európai Bizottság elsősorban a mind szorosabb integráció támogatásában, az Európai Tanács pedig a tagállami érdekek fokozottabb megjelenítésében látja a kiutat.

Az Európai Unió jövőjéről, az integrációelmélet újragondolásáról fejti ki a véleményét a megújuló lapban Palánkai Tibor akadémikus. A Budapesti Corvinus Egyetem professzor emeritusa írásában a reformok új területeit és aspektusait veti fel és azokat igyekszik szélesebb összefüggésekbe helyezni, valamint a témában vitát generálni.

Milyen fejlődési utak vázolhatók fel a közös költségvetés számára az Európai Bizottság 2017-es, Európa jövőjével foglalkozó fehér könyvének különböző forgatókönyvei alapján? Erre a kérdésre keres választ tanulmányában Szemlér Tamás, az NKE egyetemi docense. Hettyey András adjunktus a német külpolitikai döntéshozatal szerkezetéről, Kecsmár Krisztián államtitkár pedig a jogi aktus fogalmának kategorizálásáról értekezik a tudományos folyóiratban. Az Európai Tükör foglalkozik az Európai Unió Bíróságának egyik fontos, egyesített ügyekben hozott döntésével, és az Európai Központi Bank lazítási programjának tapasztalataival is. A megújult szakmai lap első számában Gombos Katalin, Az Európai Unió jogrendszere és közjogának alapjai című könyvéhez írt ajánlót Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke.

A Kecsmár Krisztián szakmai vezetésével készülő Európai Tükör a Dialóg Campus Kiadó jóvoltából hamarosan nyomtatásban is elérhető majd, de online felületen már most is olvashatják a cikkeket az érdeklődők:

https://netk.uni-nke.hu/kutatas-es-tudomanyos-elet/europai-tukor/aktualis-szam

 

Szöveg: Szöőr Ádám

 


Címkék: Európai Tükör