Az Észak-Korea körül kialakult feszültség – Kína és az Egyesült Államok viszonyának kontextusában

Az „NKE Kína-kutatási Kerekasztal” című rendezvénysorozat keretében a Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központ, az Amerika Tanulmányok Kutató Központ részvételével 2017. december 8-án este Az Észak-Korea körül kialakult feszültség – Kína és az Egyesült Államok viszonyának kontextusában címmel kerekasztal-beszélgetést rendezett.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Bartók András, Csizmazia Gábor, Dr. Csoma Mózes,

Kusai Sándor és Prof. Dr. Szenes Zoltán voltak, a szakmai programot Dr. P. Szabó Sándor moderálta.

A kerekasztal-beszélgetésen a kutatók elsősorban arra fókuszáltak, hogy milyen szerepet tölt be Kína és az Egyesült Államok külpolitikai és katonai stratégiájában Észak-Korea, továbbá mi Észak-Korea célja a nukleáris és rakéta programmal, milyen főbb mérföldköveken át jutottunk el napjaink eseményeihez, s hogyan látja Kína, az Amerika Egyesült Államok és Japán, ezen nemzetek katonai és külügyi vezetése az aktuális helyzetet, s várhatóan miként kezelik azt. Szó esett továbbá arról, hogy az alapvetések szintjén mi működteti Észak-Koreát, mi hozhat változást, hogyan néz ki a világ onnan szemlélve azt, s ezzel párhuzamosan hogyan élik meg a dél-koreai emberek a kialakult feszültséget és miként értékelik az egyes világpolitikai szereplők magatartását ennek kezelésében.

A rendezvényen felszólalt továbbá Juhász Ottó, korábbi pekingi nagykövet, a Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központ Ludovika Kutatócsoportjának tagja. Felszólalásában történeti kontextusba helyezte az észak-koreai kérdést.

A közönség részéről is számos releváns kérdés és izgalmas felvetés érkezett a témakörrel kapcsolatban, s ezek mentén haladva a kerekasztal-beszélgetés résztvevői is tovább árnyalták, elemezték például azt, hogy Kína milyen stratégiát követ(ett), illetőleg mit javasol a többi érdekelt fél számára az észak-koreai helyzet megoldása érdekében.

 


Címkék: rendezvény