Kína „Egy Övezet, Egy Út” stratégiája és a 16+1 együttműködés

2017. november 30-án az „NKE Kína-kutatási Kerekasztal” című rendezvénysorozat részeként Kína „Egy Övezet, Egy Út” stratégiája és a 16+1 együttműködés címmel kerekasztal-beszélgetést szervezett az NKE NETK Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központja.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Bartók András, Bánhidi Ferenc, Juhász Ottó, Krajczár Gyula, Kusai Sándor, Dr. P. Szabó Sándor és Takács Zsolt, a Kutatóközpont Ludovika Kutatócsoportjának tagjai, voltak.

A szakmai találkozón a kutatók megvitatták, hogy mi a célja Kína „Egy Övezet, Egy Út” kezdeményezésének és a 16+1 együttműködésnek, majd arról beszéltek, hogy miként jött létre, s hogyan illeszkedik a 16+1 együttműködés és az „Egy Övezet, Egy Út” kezdeményezés Kína külügyi stratégiájába. További fontos kérdéskör volt, hogy Magyarország milyen módon vett és vesz részt ezekben az együttműködésekben.

A rendezvény második felében a közönség részéről érkező kérdések mentén haladt tovább a diszkusszió, érintve például a világkormányzásban tapasztalható változásokat és ezek okait vagy egyebek mellett más, meghatározó nemzetközi szervezetek és országok viszonyrendszerét, kapcsolódását az „Egy Övezet, Egy Út” kezdeményezéshez és a 16+1 együttműködéshez.

A kerekasztal-beszélgetésnek különös aktualitást adott, hogy a megelőző napokban Budapest adott otthont a Kína – kelet-közép-európai országok ez évi csúcstalálkozójának.

 

Az „NKE Kína-kutatási Kerekasztal” keretében a következő alkalommal, december 8-án este a meghívott szakértők az Észak-Korea körül kialakult feszültség témakörét járják majd körül – Kína és az Egyesült Államok viszonyának kontextusában.


Címkék: rendezvény