ENSZ napi konferencia

Október 24-én ünnepeljük az ENSZ napját. 1945. október 24-én ünnepélyesen ratifikálták a világszervezet Alapokmányát, mely eseményt a Közgyűlés 70 évvel ezelőtt emelt az ENSZ Napjává. Az évforduló alkalmából a Magyar ENSZ Társaság (MENSZT) konferenciát szervezett a Nemzetközi és Európai Karon (NETK) A multilaterális együttműködés új ellenfelei és az ENSZ rendszer jövője címmel. A tanácskozás apropóját kétségkívül az Egyesült Államok változó ENSZ-politikája adta, amely csökkenti az ENSZ Központnak New Yorkban helyet adó ország tagsági díját (29%-ról 22%-ra), megnyirbálja a különböző ENSZ-alapok (környezetvédelem, békefenntartás, stb) költségvetését, 2018 végén pedig kilép az UNESCO-ból. A több mint száz részvevő először António Guterres ENSZ-főtitkár ENSZ napi videó üzenetét nézte meg, amelyet Dr. Simai Mihály akadémikus, az MENSZT elnökének megnyitója követett. A konferenciát dr. Koller Boglárka, az NKE NETK dékánja köszöntötte, aki elmondta, hogy a világszervezet oktatása a kar valamennyi szakjánál és programjában fontos szerepet játszik.   

 

A konferencia előadói különböző szempontok szerint tárgyalták az ENSZ helyzetét, fejtették ki álláspontjukat és a világszervezet jövőjével kapcsolatos véleményüket. Erdős André volt ENSZ nagykövet, az MENSZT alelnöke átfogó képet adott a világszervezet fejlődéséről, a Biztonsági Tanács működéséről, a tagállami akarat és hozzájárulás fontosságáról. Dr. Kuntár Tamás, a KKM Nemzetközi Szervezetek Főosztályának vezetője a magyar ENSZ politikáról, célokról és az elért eredményekről beszélt. Rimóczi Bence, a Nemzetközi Diák Diplomata Társaság képviselője, a CEU diákja az ENSZ megtanulásának és működésének hallgatói felfogását ismertette. Dr. Szenes Zoltán egyetemi tanár a békefenntartás új kihívásairól szólt, mennyiben változtatja meg az ENSZ békeműveleti tevékenységét az új amerikai szakpolitika a 2015. évi reform (HIPPO - jelentés) tükrében. A tanácskozást az elnöki teendőket ellátó Dr. Lamm Vanda, az MTA IX. Osztály elnöke érdekesnek, informatívnak értékelte, fontosnak tartotta, hogy az MENSZT a jövőben is minél több rendezvényt tartson egyetemi körben, diákok támogatásával (a konferencián a Közgáz Alma Mater is szervezőként volt jelen).

Az este negyed nyolcig tartó rendezvényen sorjáztak a kérdések az előadók felé az USA politikájáról, a szakosított intézményekről, a magyar ENSZ szerepvállalásról, a békefenntartás jövőjéről, a világszervezet hatékonyságáról. Dr. Simai Mihály elnök zárszavában hangsúlyozta a világszervezet fontosságát, a stratégia újragondolását az új helyzetben. Az ENSZ jövője szempontjából biztatónak nevezte a hallgatók érdeklődését, a szervezet iránt mutatott elkötelezettségét. A konferencia sikere alapján a NETK vezetése fontosnak tartja, hogy tovább erősödjön az MENSZT és az NKE / NETK  kapcsolata és együttműködése.

Készítette: Dr. Szenes Zoltán

 

 


Címkék: konferencia