Nyelvi kurzusok alóli felmentés

Azon hallgatók számára, akiknek a szakos mintatanterve nyelvi kurzusok - kritérium követelménykét történő - teljesítését írja elő, de már rendelkeznek a képzési kimeneti követelményükben rögzített kimeneti nyelvi követelményekkel lehetőségük van mentességet kérni az előírt nyelvi kurzusok teljesítése alól.

Az egyes képzések az alábbi nyelvi kritérium, valamint kimenti követelményekkel rendelkeznek:

 • Nemzetközi biztonság- és védelempolitikai alapszak
  • Nyelvi kurzusokra vonatkozó kritérium követelmény: 5x60 óra; 1. félévtől
  • Kimeneti nyelvvizsga követelmény: az alapfokozat megszerzéséhez két idegen nyelvből - melyből az egyik az angol nyelv - államilag elismert legalább középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga-bizonyítvány vagy angol nyelvből államilag elismert felsőfokú (C1) komplex típusú nyelvvizsga-bizonyítvány vagy ezekkel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy okirat szükséges. 
 • Nemzetközi igazgatási alapszak
  • Nyelvi kurzusokra vonatkozó kritérium követelmény: 2x60 óra idegennyelv, 2x60 óra szaknyelv; 2. félévtől
  • Kimeneti nyelvvizsga követelmény:  az alapfokozat megszerzéséhez két idegen nyelvből, amelyek egyike az angol nyelv, államilag elismert, legalább középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga-bizonyítvány vagy angol nyelvből államilag elismert felsőfokú (C1) komplex típusú nyelvvizsga-bizonyítvány vagy ezekkel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy okirat megszerzése szükséges.
  • Nyelvi kurzusok alóli felmentés
  •  
 • Nemzetközi közszolgálati kapcsolatok mesterképzési szak
  • Nyelvi kurzusokra vonatkozó kritérium követelmény: 3x60 óra; 1. félévtől
  • Kimeneti nyelvvizsga követelmény: a mesterfokozat megszerzéséhez egy államilag elismert angol felsőfokú (C1) komplex típusú nyelvvizsga-bizonyítvány mellett egy államilag elismert komplex legalább középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga-bizonyítvány vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány, illetve okirat szükséges.

Az NKE elismerési, kreditárviteli és validációs szabályzat 7. § alapján a nyelvi kurzusok teljesítésére vonatkozó kritérium követelmények kiváltására validációs eljárás keretein belül van lehetőség.

Az eljárás elindításához a szükséges formanyomtatvány az oldal alján érhető el, amelyet a NETK Tanulmányi Osztályán (Budapest, Ludovika tér 2. II. emelet 250.) kell leadni.

A kérelemhez csatolni kell a nyelvtudást igazoló dokumentumok másolatát, valamint a leadáskor szükséges az eredeti dokumentumok bemutatása is.

Azon hallgatók számára, akik a képzési időn belül külföldi részképzésben folytatnak tanulmányokat lehetőségük van ezen résztanulmányokkal egy-egy nyelvi, vagy szaknyelvi kurzus kiváltását kérelmezni. Az eljárás elindításához a szükséges formanyomtatvány az oldal alján érhető el, amelyet a NETK Tanulmányi Osztályán (Budapest, Ludovika tér 2. II. emelet 250.) kell leadni, a külföldi részképzés teljesítését igazoló dokumentummal (transcript) együtt.

A kérelemeket a validációs eljárás keretén belül a NETK Kari Kreditátviteli és Validációs Bizottsága bírálja el.

Nyelvi kurzusok - felmentési kérelem
PDF letöltése
Nyelvi kurzus kiváltása külföldi részképzéssel.pdf
PDF letöltése